Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv trojice okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1973., 1972., 1981.) zbog osnovane sumnje na počinjenje  kaznenog djela neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari iz članka 234. stavka 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavka 1. i 2. KZ-a. (15. 11. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici od 18,00 sati do 6,30 sati 16./17. listopada 2016. u Zagrebu; zajedno i po prethodnom dogovoru te u nakani oduzimanja tuđeg vozila radi počinjenja kaznenog djela; prišli parkiranom zaključanom osobnom vozilu marke Fiat Uno te istim ili sličnim ključem otključali vozačeva vrata i ušli u vozilo te ga istim ili sličnim ključem stavili u pogon odvezavši se sa parkirališta.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik 12. studenoga 2016. oko 18,15 sati; zajedno i po prethodnom dogovoru sa drugom dvojicom okrivljenika da se razbojništvom domognu novca; otuđenim osobnim automobilom marke Fiat Uno (prethodno opisano otuđenje) dovezao u Ulicu Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Zagrebu gdje su ga čekala druga dvojica okrivljenika. Drugookrivljenik i trećeokrivljenik su se potom maskirali i pješice otišli do trgovine (Radnički dol 23) dok ih je prvookrivljenik čekao u osobnom vozilu pazeći da netko ne naiđe. Osnovano se sumnja da je drugookrivljenik po ulasku u trgovinu uperio u djelatnicu pištolj nepoznate marke i zatražio da mu preda novac te je ona, u strahu za svoj život, otvorila blagajnu kojoj je prišao trećeokrivljenik i uzeo sav novac iz blagajne. Oštećenica se na zahtjev drugookrivljenika, zajedno s njim, uputila u stražnju prostoriju sa sefom te na njegovu zapovijed otključala ga i predala mu vrećicu s utrškom, nakon čega je drugookrivljenik i sam iz sefa uzeo još jednu vrećicu s utrškom.
Osnovano se sumnja da je drugookrivljenik prije napuštanja trgovine zapovjedio oštećenici  da sjedne na stolac i ne izlazi iz ureda, što je ona iz straha i učinila. Dvojica okrivljenika su se udaljila iz trgovine odnoseći otuđeni novac (oko 11.790,00 kuna) te se zajedno s prvookrivljenikom odvezli vozilom Fiat Uno na jednu adresu u Zagrebu. Vozilo su ostavili te su otišli do stana na drugoj adresi gdje su sva trojica skinuli odjeću koju su imali na sebi i odjenuli drugu i osobnim automobilom marke BMW 530D krenuli prema Maksimirskoj ulici  gdje su ih uhitili policijski službenici.

Protiv prvookrivljenika je sudac istrage, sukladno prijedlogu državnog odvjetništva, odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela dok su drugookrivljenik i trećeokrivljenik u vrijeme počinjenja kaznenog djela koristili pogodnost izlaska vikendom iz Zatvora u Lepoglavi.