Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 54-godišnjaka zbog više kaznenih djela

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog počinjenja dva kaznena djela pokušaja teškog ubojstva iz čl. 111. toč. 6. Kaznenog zakona, jednog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. KZ-a te trinaest kaznenih djela razbojništva iz čl. 230. st. 2. KZ-a i jednog kaznenog djela pokušaja razbojništva iz čl. 230. st. 2. u vezi čl. 34. KZ-a. (17. 3. 2014.)

Okrivljenika se tereti da je oko 19,08 sati 14. rujna 2013. ušao u jednu zagrebačku poslovnicu trgovačkog društva i uz prijetnju pištoljem prema djelatnicima poslovnice otuđio iznos od 16.050,00 kuna nakon čega je ušao u taksi i zatražio od vozača da ga odveze u Aveniju Marina Držića. U tom trenutku sustigla su ga dvojica policijskih službenika, prišla vozilu i legitimirala se, te je jedan od policijskih službenika otvorio suvozačeva vrata, a okrivljenik je ispalio najmanje dva hitca iz pištolja prema glavi tog službenika pri čemu ga je jedan hitac okrznuo po glavi.
Policijski službenik ga je pokušao izvući iz vozila i oduzeti mu pištolj, no okrivljenik je ustrajući u svojoj nakani da ga liši života i svjestan da time ugrožava i život stanara obližnje stambene zgrade, ispalio još najmanje tri hitca iz pištolja prema službeniku, a kada je pištolj zatajio, službenici su ga uspjeli svladati. U opisanom je jedno ispaljeno zrno propucalo staklenu stjenku na prozoru stana obližnje zgrade, prošavši u neposrednoj blizini glave stanara.
Okrivljenika se tereti da je počinio trinaest kaznenih djela razbojništva uz uporabu pištolja i jedno kazneno djelo pokušaja razbojništva, također uz uporabu pištolja. Navedena kaznena djela su počinjena na području Zagrebu u razdoblju od 24. svibnja 2013. do 12. rujna 2013. na štetu trgovačkih društava za otkup zlata, trgovina i ljekarni.
Optužnicom je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor do okončanja postupka zbog opasnosti od ponavljanja djela i posebno teških okolnosti djela počinjenja u prva tri kaznena djela.