Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 54-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i računalnog krivotvorenja

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1963.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv gospodarstva zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona u svezi sa člankom 87. točka 29. KZ-a i kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka – računalno krivotvorenje iz članka 270. stavak 1. KZ-a, a sve u svezi članka 51. KZ-a. (17. 7. 2017.)
Okrivljenika se tereti da je tijekom travnja 2014. godine u Sesvetama, u svojstvu direktora poslovnice jedne banke; u cilju da si pribavi znatnu nepripadnu imovinsku korist, a na štetu financijskih interesa te banke; došao u posjed PIN-ova kartica računa dva klijenta banke te, koristeći navedene PIN-ove, 24. travnja 2014. bez njihovog znanja i odobrenja, putem internetske aplikacije izradio računalne podatke te sklopio ugovor o brzoj pozajmici između banke i jednog oštećenika. Svjestan da ta osoba ne zna da je u njegovo ime sklopljen takav ugovor, okrivljenik ga je realizirao uplatom na tekući račun tog klijenta te potom na tekući račun drugog klijenta prenio u dva navrata iznose od 20.000,00 kuna i 59.750,00 kuna. Na kraju je navedene iznose okrivljenik prenio na svoj tekući račun otvoren u istoj banci.
Tereti ga se da si je na opisani način pribavio protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 79.750,00 kuna te banci, o čijim se interesima bio dužan brinuti, prouzročio štetu u iznosu od 80.000,00 kuna.