Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv dvoje hrvatskih državljana

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv dvoje hrvatskih državljana (1950.  1965.) zbog osnova sumnje da je prvoosumnjičenica počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. i krivotvorenje službene isprave iz čl. 312. st. 1. i 2. Kaznenog zakona/97, te da je drugoosumnjičenik počinio kazneno djelo poticanja na  zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. i poticanja na krivotvorenje službene isprave iz  čl. 312. st. 1. i 2. u svezi čl. 38. KZ-a 110/97, a prijedlog je podnijet zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i uništenja dokumentacije kao i zbog opasnosti od ponavljanja djela. (17. 10. 2013.)

U odnosu na trećeosumnjičenika, za kojeg također postoje osnove sumnje da je počinio kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. i poticanja na krivotvorenje službene isprave iz  čl. 312. st. 1. i 2. u svezi čl. 38. KZ-a 110/97, nije stavljen prijedlog za određivanje istražnog zatvora.
Postoji osnova sumnje da su osumnjičenici od sredine 2005. do veljače 2011. godine u Zagrebu, i to prvoosumnjičenica na dužnosti predstojnice ureda predsjednika jedne organizacije, ujedno voditeljice koordinacije velikih projekata u toj organizaciji vodeći tako poslovanje organizacije, osmislila način isplaćivanja novca iz organizacije bez stvarne osnove na temelju ispostavljenih faktura po dobavljačima za usluge koje nikad nisu obavljene, a uz sklapanje fiktivnih ugovora o poslovnoj suradnji.
U ostvarenju tog cilja, prvoosumnjičenica je od drugosumnjičenog zatražila da joj pronađe trgovačka društva koja bi izdavala takve fakture organizaciji, što je drugoosumnjičenik i učinio, te je, u cilju da se i osobno nepripadno okoristi, za ostvarenje navedenog angažirao trećeosumnjičenika, koji je za tu svrhu zatražio od prijatelja i poznanika da osnuju trgovačka društva predočavajući im da će on isključivo voditi njihovo poslovanje.
Na takvo traženje trećeosumnjičenika, četiri osobe su osnovale četiri trgovačka društva, nakon čega je trećeosumnjičenik od početka 2006. do veljače 2011. godine, sastavljao fiktivne ugovore o poslovnoj suradnji, između te organizacije kao naručitelja usluga i tih trgovačkih društava kao izvršitelja usluga, sve u dogovoru s prvoosumnjičenicom i drugoosumnjičenikom.
Navedene ugovore, za organizaciju, a u ime predsjednika organizacije je potpisivala prvoosumnjičenica, nakon čega je trećeosumnjičenik sastavljao fakture u ime navedenih trgovačkih društava kojima je zaračunavao plaćanje organizaciji nepostojećih usluga i potom ih dostavljao organizaciji, čije je plaćanje potom odobravala prvoosumnjičenica.
U opisanom razdoblju na opisani način sa žiro-računa organizacije je isplaćeno najmanje 32,073.605,00 kuna u korist navedenih trgovačkih društava, koje je trećeosumnjičenik doznačavao na austrijske žiro račune jednog trgovačkog društva registriranog u Češkoj, podizao gotovinske iznose s tih austrijskog računa i  novce donosio u Hrvatsku. Novac donijet u Hrvatsku, umanjen za deset posto, trećeosumnjičenik je predavao drugoosumnjičeniku a on prvoosumnjičenici, čime se nepripadno okoristila za iznos od najmanje 28,866.244,50 kuna.

Sudac istrage je prihvatio prijedlog ovog državnog odvjetništva i odredio istražni zatvor protiv oboje osumnjičenika po traženim osnovama.