Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 69-godišnjaka zbog zlouporabe položaja i ovlasti i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1945.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. Kaznenog zakona/97 i kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. alineja 2. i alineja 4. i st. 2. KZ-a/97. (18. 6. 2014.)

Okrivljenika se tereti da je od kolovoza 2011. do lipnja 2012. godine u Zagrebu; kao direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva iz Zagreba; nakon što je s troje kupaca stanova u vlasništvu društva dogovorio prodaju i cijenu, novce na ime kupoprodajne cijene stanova preuzimao u gotovini te ih nije polagao na žiro račun ili u blagajnu društva niti knjigovodstveno evidentirao već ih je iskoristio za privatne potrebe. Na opisani način okrivljenik je prisvojio ukupno 256.700,00 kuna oštetivši navedeno trgovačko društvo.
Ujedno, tereti ga se da je, u istom svojstvu, od siječnja 2010. do siječnja 2013. godine, prodavao stanove u ime i za račun društva te je, budući da je žiro račun društva bio u blokadi, nalagao kupcima da iznose kupoprodajnih cijena stanova uplate na račun kreditne partije društva koja je različita od žiro računa društva, a sve kako bi na taj način izbjegao prijavljivanje i plaćanje dužnih poreza državnom proračunu. Na opisani način okrivljenik je društvu pribavio nepripadnu korist od 1,822.746,73 kuna oštetivši za navedeni iznos proračun Republike Hrvatske.