Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 44-godišnjakinje zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv državljanke Republike Slovenije (1969.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. al. 4. i st. 2. Kaznenog zakona/1997. (18. 11. 2013.)
Optužnicom se okrivljenici stavlja na teret da je od 1. siječnja 2006. do 31. prosinca 2007. kao direktorica trgovačkog društva, u Zagrebu i Zadru, po prethodnom dogovoru sa suprugom, usmeno ga ovlastila za vođenje poslovanja društva i podnošenje poreznih prijava te za raspolaganje sredstvima po računu otvorenog u jednoj hrvatskoj banci u nakani da trgovačkom društvu pribavi nepripadnu materijalnu dobit prikratom sredstava državnom proračunu. Okrivljenica je putem supruga društvu pribavila znatnu materijalnu dobit na način da suprug u podnesenoj prijavi poreza na dodanu vrijednost nije obračunao, prijavio i platio porez na dodanu vrijednost te tako što je na račun društva svog supruga uplaćivala kratkoročne pozajmice na koji nisu obračunate kamate niti porez na dodanu vrijednost, a na prodanu robu su neistinito naznačivali da je roba oslobođena poreza na dodanu vrijednost jer služi izvozu, iako svjesni da roba nije izvezena, te s osnova ulaznih računa drugih društava neosnovano prikazivali odbitak pretporeza i u poslovnim knjigama iskazivali umanjene prihode i uvećavali rashode.
Na opisani način je s osnova poreza na dodanu vrijednost, poreza na dohodak od kapitala i poreza na dobit proračunu Republike Hrvatske uskratila ukupni iznos od 4,986.437,43 kune.