Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitana dvojica osumnjičenika i predloženo određivanje istražnog zatvora

U Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu su ispitana dvojica hrvatskih državljana (1992. i 1992.) zbog osnovane sumnje da su, iz mržnje, počinili kazneno djelo protiv života i tijela teškom tjelesnom ozljedom iz čl. 118. st. 2. u vezi s čl. 87. st. 21. Kaznenog zakona. (16. 9. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 8. rujna 2016. oko 21,50 sati u Vlaškoj ulici u Zagrebu; u vrijeme dok su petorica maloljetnih državljana Srbije (igrači omladinskog uzrasta vaterpolo kluba iz Beograda), od kojih je jedan imao odjevnu klupsku majicu s obilježjem kluba; zajedno s još jednim maloljetnikom verbalno ih vrijeđali zbog izražene netrpeljivosti prema pripadnicima srpske nacionalnosti. Osnovano se sumnja da su; u nakani da ih teško tjelesno ozlijede; fizički napali petoricu oštećenika na način da je maloljetnik najprije zapalio pirotehničko sredstvo tzv. baklju te ju bacio prema oštećenicima, dok su dvojica osumnjičenika i maloljetnik te još dvije nepoznate osobe rukama i nogama ih počeli udarati po glavi i čitavom tijelu. Dvojica oštećenika su zadobila tjelesne ozljede (jedan je zadobio površinske ozljede glave, a drugi prijelom glavice II MTC kosti lijeve šake).

Sucu istrage predloženo je određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela (članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku), no sudac istrage je odbio taj prijedlog. Uz dvojicu osumnjičenika priveden je i jedan maloljetnik te je ispitan po sucu istrage sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, a u odnosu na njega nije predlagan istražni zatvor.