Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage i određen istražni zatvor

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv trojice okrivljenika, za sada, nepoznatog državljanstva (1948., 1954., 1958.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (19. 12. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 20. rujna 1991. u Glini, tijekom oružanog sukoba između Oružanih snaga Republike Hrvatske te JNA i oružanih formacija tzv. SAO Krajine s druge strane, prvookrivljenik kao obavještajni oficir pri Štabu Teritorijalne obrane Glina, ovlašten time za postupanje prema ratnim zarobljenicima i imajući stvarne i formalne ovlasti nad podređenim pripadnicima vojne policije, koristeći te ovlasti preuzeo i izveo iz KPD Glina četvoricu zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske. Pod izgovorom da ih vodi u zatvor u Knin te potom, prema unaprijed stvorenom planu, radi osvete zbog pogibije trojice pripadnika TO Glina, osnovano se sumnja da je zajedno s drugookrivljenikom, trećeokrivljenikom i drugim zasad nepoznatim pripadnicima vojne policije TO Glina, odveli navedene ratne zarobljenike na brdo Pogledić u Glini. Provokrivljenik je, osnovano se sumnja, zapovjedio drugom i trećem okrivljeniku, kao i drugim zasad nepoznatim pripadnicima vojne policije TO Glina, da usmrte navedenu četvoricu zarobljenika, što su oni i učinili usmrtivši ih hicima iz vatrenog oružja.
Sudac istrage prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i okrivljenicima koji nisu dostupni nadležnim tijelima Republike Hrvatske odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i zbog teških okolnosti kaznenog djela.