Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv petorice okrivljenika i jedne pravne osobe

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 15. lipnja podiglo optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana (1962., 1967., 1974., 1963., 1964.) i pravne osobe zbog počinjenja kaznenih djela protiv gospodarstva odnosno da su prva četvorica okrivljenika počinila kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. Kaznenog zakona, a petookrivljenik kazneno djelo poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. KZ-a, te šestookrivljeno trgovačko društvo kazneno djelo poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. čl. 246. st. 1. i 2. u vezi s čl. 37. st. 1. KZ-a i čl. 3. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (20. 6. 2016.)

Okrivljenike se tereti da su od studenog 2008. do kraja rujna 2009. godine u Zagrebu, prvookrivljenik u svojstvu predsjednika uprave, drugookrivljenik u svojstvu člana uprave, trećeokrivljenik u svojstvu direktora sektora za građenje i četvrtookrivljenik u svojstvu glavnog inženjera poslovne jedinice (svi u istom trgovačkom društvu), na traženje petookrivljenog direktora šestookrivljenog trgovačkog  društva dogovorili način zajedničkog djelovanja, a s namjerom pribavljanja materijalne dobiti tom trgovačkom društvu namještanjem mu i plaćanjem poslova premazivanja bojom cijevi tunela Sveti Rok i Mala Kapela po višestruko većim cijenama.
Kako bi realizirali dogovoreno, četvrtookrivljenika se tereti da je 10. studenog 2008. dopisom izvođačima izuzeo iz već zaključenih ugovora o dovršetku građevinskih radova na lijevim cijevima tunela Sveti Rok i tunela Mala Kapela radove premazivanja bijelom bojom za beton (ugovorena vrijednost radova za tunel Mala Kapela iznosi 2,624.538,00 kuna, a za tunel Sveti Rok 2,388.375,00 kuna). Potom su trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik zajedno sastavili zahtjev za nabavu (predmet je bilo premazivanje bojom obloge lijevih i desnih cijevi tunela Mala Kapela i Sveti Rok) u kojem su kao procijenjenu vrijednost nabave naveli iznos od 36,000.000,00 kuna. Ujedno su kao jedan od uvjeta stručne i tehničke sposobnosti ponuditelja; bez opravdanja u vrsti predmeta nabave, a s jedinim razlogom osiguravanja da isključivo šestookrivljeno trgovačko društvo ispunjava uvjete predmetnog natječaja; odredili da ponuditelj mora imati minimalno 200 zaposlenih na poslovima antikorozivne zaštite. Te uvjete i zahtjev je odobrio i potpisao drugookrivljenik.
Prvookrivljenik je potom 8. siječnja 2009. donio odluku o početku postupka javne nabave s opisanim uvjetima prilagođenima šestookrivljenom trgovačkom društvu. Nakon što je petookrivljenik, u skladu s dogovorenim, podnio ponudu ispred šestookrivljenog trgovačkog društva s ponuđenom ukupnom cijenom radova od 35,567.161,68 kuna  i s priloženim dokazima o ispunjavanju traženih uvjeta stručne i tehničke sposobnosti, ponuda je prihvaćena te je 26. veljače 2009. zaključen ugovor o premazivanju bojom obloge tunela Mala Kapela i Sveti Rok na autocesti Zagreb-Split-Dubrovnik. Temeljem tog ugovora za tako ugovorene radove, šestookrivljenom trgovačkom društvu je plaćen ugovoreni iznos te je time na štetu prvog trgovačkog društva šestookrivljenom društvu pribavljena materijalna dobit u iznosu od 17,717.176,68 kuna (razlika između plaćene cijene u iznosu od 35,567.161,68 kuna te stvarne vrijednosti izvedenih radova u iznosu od 17,849.985,00 kuna).
Šestookrivljeno trgovačko društvo se tereti da si je opisanim kaznenim djelom koje je počinio petookrivljeni direktor pribavilo nepripadnu dobit na štetu prvog trgovačkog društva u iznosu od 17,717.176,68 kuna.