Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 31-godišnjaka zbog razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1985.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. Kaznenog zakona. (20. 12. 2016.)

Okrivljenika se tereti da je 28. listopada 2016. u 9,56 sati u Zagrebu; zajedno i po prethodnom dogovoru s nepoznatim muškarcem; došao do trgovine te po dogovoru ostao ispred trgovine čuvajući stražu, dok je nepoznati muškarac ušao u trgovinu i obratio se dvjema prodavačicama govoreći da je ovo pljačka istovremeno vadeći iz PVC vrećice sjekiru koju je imao u ruci dok je od njih tražio da mu daju novac iz blagajne. Kad su prodavačice, u strahu za svoj život, otvorile ladicu blagajne i izvadile umetak s novcem te mu ga predale, nepoznati je muškarac iz umetka uzeo sav papirni novac u iznosu od 1.690,00 kuna, a potom zatražio još novca. Dok su ga prodavačice uvjeravale da nema više novca u trgovini, u nju je ušao okrivljenik te mu glasno rekao da puca u njih kao što mu je rekao, nakon čega je ovaj počeo sjekirom razbijati staklo vitrine u kojoj su bili mobilni uređaji sa SIM karticama. Jedna od prodavačica je iskoristila trenutak i uzela bežični telefon (vrijedan 150,00 kuna) kojeg joj je okrivljenik istrgnuo iz ruke i uz psovke zaprijetio riječima neka samo proba zvati policiju, te izašao iz trgovine odnijevši sa sobom prisvojeni bežični telefon. Nepoznati je muškarac uzeo iz vitrine 27 komada mobilnih telefona sa SIM karticama u ukupnoj vrijednosti od 19.090,00 kuna te se udaljio iz trgovine odnoseći mobitele i novac (1.690,00 kuna).
Na opisani način su si okrivljenik i nepoznati muškarac pribavili nepripadnu materijalnu dobit u ukupnom iznosu od 20.780,00 kuna na štetu trgovačkog društva.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor do okončanja kaznenog postupka zbog opasnosti od ponavljanja djela.