Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv četvero okrivljenika teške tjelesne ozljede, prijetnje i oštećenja tuđe stvari

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv dvojice okrivljenika (1992. i 2001.) i dvije okrivljenice (1969. i 1993.) zbog počinjenja kaznenih djela prijetnje iz članka 139. stavak 2. i 3. Kaznenog zakona i kaznenog djela uništenja i oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavak 1. KZ-a te protiv okrivljenice (1993.) i zbog kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz članka 118. stavak 1. KZ-a. (21. 3. 2019.)

Dvojicu okrivljenika i dvije okrivljenice se optužnicom tereti da su 25. siječnja 2019. u Zagrebu, u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, gdje je preminuo njihov otac i suprug; s ciljem da ustraše liječnike i medicinsko osoblje klinike te počine materijalnu štetu; vrištali i vikali te optuživali liječnike i drugo medicinsko osoblje za smrt njihovog supruga i oca, govorili im da su ga ubili, da su mu dali morfij, da će ih razbiti i ubiti te da još nije gotovo. Okrivljenici su, tereti ih se, i fizički nasrtali na liječnike i medicinske sestre te su prevrnuli kolica spremačice, razbili televizor i stakleni prozor na klinici.
Prvookrivljenika (1992.) se tereti da je vikao na dvojicu službujućih liječnika i rekao im da su mu morfijem ubili oca te imaju li pravo na to, pa je jednom liječniku rekao da će mu ozlijediti lice, a drugom liječniku da će mu razbiti glavu, pri čemu je nogom razbio staklo na vratima i rekao da ide doma po oružje i da će ih sve ubiti. Trećeokrivljenici (1969.) se optužnicom stavlja na teret da je liječnicima i medicinskom osoblju vikala da ih je sve zapamtila i da će ih ubiti te da će postaviti bombu. Četvrtookrivljenicu (1993.) se tereti da je lupala glavom i rukama po zidu, odgurnula jednu  medicinsku sestru u staklena vrata, dok je liječnicu odgurivala i pritom je ispitivala želi li da je još tuku optužujući je za smrt njenog oca. Drugu medicinsku sestru je, tereti ju se, optuživala za smrt njenog oca i fizički nasrnula na nju uhvativši je za gornji dio odore, a potom ju odgurnula u okvir vrata i bacila na pod pri čemu je medicinska sestra udarila glavom, leđima i stražnjicom o pod i zadobila  tešku tjelesnu ozljedu (prijelom donjeg dijela križne kosti). Četvrtookrivljenicu se tereti i da je potom otrgnula aluminijsku letvu i njome udarila službujućeg liječnika po leđima.
Opisano postupanje četvero okrivljenika izazvalo je kod službujućih liječnika i medicinskog osoblja u klinici osjećaj straha i ugroženosti za njihove živote, a svojim su postupanjem napravili bolnici materijalnu štetu u iznosu od 4.538,40 kuna.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je za prvookrivljenika (1992.), trećeokrivljenicu (1969.) i četvrtookrivljenicu (1993.) predložilo sudu produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku), dok je u odnosu na drugookrivljenog maloljetnika (2001.) predložilo produljenje mjera opreza iz članka 98. stavak 2. točke 2. i 4. Zakona o kaznenom postupku (zabrana posjećivanja klinike i zabrana približavanja liječnicima i drugom medicinskom osoblju u klinici).