Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet prijedlog za određivanja istražnog zatvora protiv 55-godišnjaka zbog nekoliko kaznenih djela

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljanina (1958.) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstvo u pokušaju iz čl. 110. u vezi s čl. 34. KZ-a i teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz čl. 222. st. 1. u svezi čl. 215. st. 1. KZ-a, i zbog postojanja razloga za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela. (21. 4. 2013.)

Postoji osnova sumnje da je 55-godišnjak oko 21,30 sati 19. travnja 2013. u Zagrebu, tijekom verbalnog sukoba sa A. i M. Š. te vlasnikom jednog caffe bara M. H., navedenim osobama  zaprijetio da će ih ubiti, a nakon nekog vremena se vratio u caffe bar donoseći nož, sjekiru i ručnu bombu te, u cilju da vlasnika M. H. liši života, prema njemu više puta zamahnuo sjekirom.
Potom je, ustrajući u svojoj namjeri, aktivirao i na pod terase caffe bara bacio ručnu bombu koja je eksplodirala, a šrapneli su pogodili vlasnika lokala i teže ga ozlijedili, te još šest osoba nanijevši jednoj osobi teške i po život opasne ozljede, dvjema osobama teške tjelesne ozljede, dok je njih troje lakše ozlijeđeno.
Šrapneli su ujedno probili i staklenu stjenku vrata caffe bara kao i staklenu stjenku susjednog  caffe bara pri čemu sedam osoba nije zadobilo ozljede, kao ni dvije osobe na terasi caffe bara, no u navedenom događaju im je ugrožen život i tjelesni integritet, dok je jedna osoba u susjednom caffe baru zadobila tjelesnu ozljedu.
Određivanje istražnog zatvora predloženo je temeljem zakonskog osnova opasnosti od ponavljanja djela, koji je sudac istrage prihvatio i osumnjičeniku odredio istražni zatvor u trajanju od jednog mjeseca.