Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv petorice okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 20. srpnja 2016. ispitalo i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1971., 1978., 1964., 1972. i 1963.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prijevare u pokušaju iz čl. 236. st. 1. i 2. u svezi s čl. 34. Kaznenog zakona, kazneno djelo krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 1. i 3. KZ-a, a protiv jednog osumnjičenika i zbog kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 2. KZ-a. (21. 7. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je od siječnja do 19. srpnja 2016.; zajedno i dogovorno u nakani da si pribave značajnu nepripadnu materijalnu dobit; prvookrivljenik po uputi petookrivljenika angažirao drugookrivljenika da preuzme poslovne udjele trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu, kako bi kao odgovorna osoba tog trgovačkog društva izradom neoriginalne dokumentacije o zaposlenju drugih osoba temeljem takve dokumentacije druge osobe realizirale bankovni kredit kojeg nisu imali namjeru otplaćivati jer navedene osobe nisu stvarni zaposlenici tog trgovačkog društva i ne ostvaruju plaću potrebnu za otplatu kredita. U cilju ostvarenja te namjere, prvookrivljenik i petookrivljenik su angažirali trećeokrivljenika da pronađe osobu koja će temeljem neoriginalne dokumentacije o zaposlenju i plaći podnijeti zahtjev za kredit, što je trećeokrivljenik učinio i u tu svrhu angažirao četvrtookrivljenika.
Potom su drugookrivljenik i petookrivljenik sastavili i ovjerili pečatom trgovačkog društva (odgovorna osoba je drugookrivljenik) dokumentaciju u kojoj je bilo neistinito navedeno da je četvrtookrivljenik zaposlen u tom trgovačkom društvu i da ostvaruje mjesečnu plaću, te isplatne liste plaće kako bi prikazali da je on kreditno sposoban i kako će otplaćivati kredit, iako svjesni da to ne odgovara istini, koju su mu i predali. Četvrtookrivljenik je za obećanu novčanu naknadu, iako svjestan da nije zaposlen i da ne ostvaruje primanja u tom trgovačkom društvu, te da neće otplaćivati kredit, 13. srpnja 2016. u pratnji trećeokrivljenika neoriginalnu dokumentaciju o zaposlenju i plaći uz zahtjev za kredit u iznosu od 20.000,00 eura predao u trgovačkom društvu u Zagrebu koje je, temeljem ugovora o posredovanju pri sklapanju financijskih poslova, navedeni zahtjev za kredit dostavilo u banku iz Zagreba. Na temelju tako zaprimljenog zahtjeva za kredit u kojem su bili navedeni neistiniti podaci i priložena neistinita dokumentacija, službenici banke su posumnjali u istinitost priložene dokumentacije zbog čega nije došlo do odobravanja i isplate kredita u iznosu od 20.000,00 eura protuvrijednosti 149.600,00 kuna.
Prvookrivljenika se tereti i da je od siječnja do 19. srpnja 2016. u obiteljskoj kući u kojoj živi u okolici Zagreba; u cilju preprodaje na ilegalnom narko tržištu; postavio uređaje za emitiranje svjetlosti, ventilaciju i filtriranje zraka, čime je stvorio uvjete za umjetni uzgoj bilja te sadio konoplju tipa droge marihuana. Tako uzgojenu drogu marihuana je potom sušio i usitnjavao za daljnju preprodaju, a tijekom pretrage kuće, policijski su službenici pronašli 299 stabiljki biljke konoplje tipa droga marihuana visine 50 do 100 centimetara.

Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu je podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv prvog, trećeg i petog okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku), a protiv četvrtookrivljenika zbog opasnosti od bijega (čl. 123. st. 1. toč. Zakona o kaznenom postupku), što je sudac istrage na današnjem ročištu prihvatio i protiv četvorice okrivljenika odredio istražni zatvor.