Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica zbog četiri pokušaja teškog ubojstva i tri pokušaja ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1984.) zbog počinjenja dva kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju iz čl. 111. točka 6. Kaznenog zakona u svezi čl. 34. KZ-a, dva kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju iz čl. 111. točka 2. KZ-a u svezi čl. 34. KZ-a te tri kaznena djela ubojstva u pokušaju iz čl.  110. u vezi čl. 34. KZ-a. (22. 1. 2014.)

Okrivljenika se tereti da je oko 14,15 sati 19. svibnja 2013. Belovaru (Sesvete); nakon sukoba sa suprugom koja se zbog znatno narušenih bračnih odnosa odlučila sa djecom preseliti svojim roditeljima; iz gospodarskog objekta u dvorištu uzeo kanistar zapremnine deset litara sa lako zapaljivom tekućinom i donio ga u dnevni boravak u prizemlju kuće gdje su bili njegovi roditelji, zaprijetivši kako će "sve zapaliti" na što je njegov otac zatražio intervenciju policije.
Oko 14,36 sati na mjesto događaja su došla dvojica policijskih službenika PP Sesvete koji su, uočivši kako okrivljenik iz plastičnog kanistra polijeva zapaljivu tekućinu po sebi i unutrašnjosti kuće u kojoj su bili njegovi roditelji, supruga i dvoje djece; u cilju spašavanja života prisutnih osoba i sprečavanja daljnje eskalacije nasilja; krenuli prema okrivljenom kako bi ga spriječili. Iako svjestan da se radi o policijskim službenicima, okrivljenik je u tom trenutku tekućinom iz kanistra polio i njih, u cilju da ih zapali i tako liši života. Oni su mu uspjeli prići i posjesti ga na kauč, no okrivljenik je zapalio upaljač i izazvao požar koji je zahvatio odjeću i tijela policijskih službenika, a zatim i okrivljenikova oca te jednog od okrivljenikovih sinova, a proširio se na namještaj i tkanine u dnevnom boravku i kuhinji.
Obojica policijskih službenika su zadobila teške i po život opasne tjelesne ozljede (jedan je zadobio opekline na ukupno 85 posto površine tijela, a drugi na 35 posto površine tijela), dok je okrivljenikov otac zadobio tešku tjelesnu ozljedu, a okrivljenikov petogodišnji sin također teške tjelesne ozljede. Okrivljenikova majka je zadobila tjelesnu ozljedu dok su supruga i drugo dijete uspjeli bez ozljeda napustiti kuću zahvaćenu požarom.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika, temeljem zakonskog osnova opasnosti od ponavljanja djela, produlji istražni zatvor do okončanja kaznenog postupka.