Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 55-godišnjakinje zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv hrvatske državljanke (1959.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4.  Kaznenog zakona/97. (22. 9. 2014.)

Okrivljenicu se tereti da je 14. rujna 2011. kao direktorica jednog trgovačkog društva podnijela jednoj banci, u ime navedenog trgovačkog društva, zahtjev za povlašteni kredit po jednom konkretnom programu zatraživši iznos od 700.000,00 kuna, s rokom otplate od dvanaest godina, i rokom počeka od dvije godine te kamatom od dva posto godišnje, u svrhu investicije (adaptacija poslovnog prostora tog trgovačkog društva u Zagrebu). Nakon što joj je kreditni odbor banke odobrio kredit u traženom iznosu, okrivljenica je prema unaprijed stvorenoj namjeri, od 23. studenog 2011. do 21. prosinca 2011.; koristeći svoje ovlasti direktorice navedenog trgovačkog društva; novce od odobrenog kredita koristila za uređenje svog privatnog stana sve dok internom kontrolom nadležnog ministarstva nije otkriveno nenamjensko korištenje sredstava kredita.
Okrivljenicu se tereti da si je na opisani način pribavila nepripadnu korist u iznosu od 695.000,00 kuna oštetivši to trgovačko društvo za iznos od 730.647,42 kuna u koji je uključena i kamata koju je navedeno trgovačko društvo, prilikom povrata odobrenog iznosa kredita, bilo dužno platiti banci.