Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 45-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1970.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH. (23. 2. 2015.)

Okrivljenika se tereti da je u rujnu 1993. godine tijekom vojne akcije Džep 93, na području Ličkog Čitluka; za vrijeme trajanja oružanog sukoba Hrvatske vojske i srpskih paravojnih formacija na području Republike Hrvatske; kao pripadnik 9. gardijske brigade Hrvatske vojske, a nakon što je iz podruma kuće na navedenom području izvedena nepoznata ženska osoba starije životne dobi, u nju zajedno s pripadnikom iste brigade V. Š. pucao iz svoga osobnog naoružanja, te su na opisani način usmrtili navedenu nepoznatu žensku osobu.
Dodajemo kako je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu ranije podiglo optužnicu protiv okrivljenog V. Š. povodom koje je Županijski sud u Zagrebu 17. lipnja 2014. donio presudu kojom je okrivljeni V. Š. oslobođen od optužbe te je državno odvjetništvo 10. listopada 2014. podnijelo žalbu protiv te presude. Rješenjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 15. siječnja 2015., a povodom žalbe ovog državnog odvjetništva, navedena presuda je ukinuta i predmet vraćen Županijskom sudu u Zagrebu na ponovno odlučivanje pred izmijenjenim vijećem.
U optužnici protiv 45-godišnjaka je predloženo spajanje oba predmeta radi provođenja jedinstvenog kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Zagrebu.