Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv dvije osobe

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv dvojice hrvatskih državljana (1970. i 1984.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona/11. (23. 12. 2013.)

Postoji osnova sumnje da su oko 13,00 sati 30. kolovoza 2013. u Zaprešiću; zajedno i po prethodnom dogovoru prvoosumnjičenika, drugoosumnjičenika i nepoznate muške osobe te trećeosumnjičenika kao zaštitara u jednom društvu upoznatog s vremenom i načinom prijevoza novčanih sredstava vozilima tog zaštitarskog društva kao i vremenom preuzimanja utrška trgovačkog društva od strane zaštitara; sukladno dogovorenom, dvojica osumnjičenika i muškarac teretnim se vozilom dovezli u krug trgovačkog društva u Klari.
Dok je drugoosumnjičenik kao vozač čekao u automobilu, prvoosumnjičenik i nepoznati muškarac su uperili pištolje u zaštitare koji su ulazili u zaštitarsko vozilo s preuzetim utrškom od trgovačkog društva, oduzeli im službene pištolje a potom i cjelokupni utržak u iznosu od 629.544,00 kuna te potom pobjegli teretnim vozilo.
Protiv prvog i trećeg osumnjičenika je predloženo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela što je sudac istrage prihvatio i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor po traženim osnovama. U odnosu na drugoosumnjičenika, za kojeg također postoje osnove sumnje da je počinio kazneno djelo razbojništva iz čl. 230. st. 2. KZ-a nije stavljen prijedlog za određivanje istražnog zatvora.