Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv četvorice okrivljenika zbog pokušaja razbojništva i krivotvorenja isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1980., 1980., 1982. i 1976.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva u pokušaju iz članka 230. u svezi članka 34. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 1. i 3. KZ-a. (24. 4. 2017.)

Okrivljenike se tereti da su se 22. studenog 2016. prema prethodnom dogovoru sastali na parkiralištu jednog trgovačkog centra u Zagrebu u cilju protupravnog oduzimanja velike količine cigareta koje je dostavljač jednog trgovačkog društva iz Zagreba dostavljao krajnjim kupcima, a kojeg su prethodno pratili tjedan dana te tako utvrdili način dostave navedenih cigareta na području Sesveta. Oko 6,30 sati navedenog dana prvookrivljenik i trećeokrivljenik su ušli u teretni automobil marke Citroen Jumper kojeg je prethodnog dana prvookrivljenik dovezao na to parkiralište, te su se uputili prema Sesvetama, a za njima su se u osobnim automobilima vozili drugookrivljenik i četvrtookrivljenik, kojima su prethodno podijeljeni mobilni telefoni radi međusobne komunikacije.
Nakon što su se prvookrivljenik i trećeokrivljenik dovezli do parkirališta ispred jedne trgovine u Sesvetama, prvookrivljenika se tereti da je parkirao navedeni teretni automobil te s njega skinuo pripadajuće registarske pločice i potom pričvrstio nepripadajuće, a potom su čekali dolazak dostavnog vozila navedenog trgovačkog društva u kojem je bila velika količina cigareta. O kretanju tog vozila su ih obavještavali drugookrivljenik i četvrtookrivljenik. Kad je dostavljač oko 7,55 sati došao teretnim automobilom marke Daily Iveco do navedene trgovine radi dostave cigareta te parkirao vozilo i ušao u tovarni prostor u kojem su bile cigarete različitih marki kao i upaljači (ukupne vrijednosti 435.905,00 kuna), prvookrivljenik i trećeokrivljenik su izašli iz automobila Citroen Jumper i prišli otvorenim lijevim bočnim vratima automobila Daily Iveco te ušli u tovarni prostor kako bi savladali dostavljača i oduzeli cigarete.
Zbog snažnog fizičkog otpora oštećenog dostavljača i njegovog guranja s dvojicom okrivljenika, sva su trojica ispala iz tovarnog prostora nakon čega je oštećenik počeo trčati Popovečkom ulicom dozivajući pomoć, a dvojica okrivljenika su pobjegla ne uzevši pritom ništa iz dostavljačeva teretnog automobila.

U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela odnosno iste osnove zbog koje je istražni zatvor i određen.