Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog razbojništava i pokušaja razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1986. i 1993.) zbog počinjenja jednog kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. Kaznenog zakona, četiri kaznena djela razbojništva iz članka 230. stavak 1. KZ-a i dva kaznena djela razbojništva u pokušaju iz članka 230. stavak 1. u svezi članka 34. KZ-a. (25. 1. 2017.)

Okrivljenike se tereti da su zajedno počinili sedam kaznenih djela razbojništva i pokušaja razbojništva na području grada Zagreba od 4. studenog 2016. do 1. prosinca 2016. na štetu jednog javnog poduzeća i više kladionica. Tereti ih se da su ih počinili na način da bi prvookrivljenik, maskiran kapom s prorezima za oči tzv. fantomkom, ulazio u poslovnicu oštećenog javnog poduzeća ili kladionice i uperio plastični pištolj, vrlo nalik na pravi, u djelatnike te tražio predaju novca. Tijekom tog vremena drugookrivljenik bi čekao u automobilu kojim su se dovezli do mjesta događaja i pazio da netko ne naiđe.
Okrivljenike se tereti da su si na opisani način pribavili nepripadnu materijalnu dobit u ukupnom iznosu od 196.708,26 kuna.
U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela.