Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Odgovor na upite novinara

Povodom zaprimljenih upita novinara i navode objavljene u jednom dnevnom listu, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odgovara objavom priopćenja, odnosno s informacijom da je 30. studenoga 2018. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1951., 1971. i 1965.) zbog osnovane sumnje da su prvookrivljenik i drugookrivljenik počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, i zbog osnovane sumnje da je trećeokrivljenica počinila kazneno djelo poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. u svezi članka 37. Kaznenog zakona. (25. 3. 2019.)

Rješenje o provođenju istrage postalo je pravomoćno, a u tijeku je postupak dobivanja suglasnosti za vođenje kaznenog postupka od nadležnog tijela Velike Britanije.
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici počinili navedena kaznena djela tijekom studenoga i prosinca 2013. godine u Zagrebu i Chamu (Švicarska), a kaznenim djelima pribavljena je korist jednom trgovačkom društvu u Švicarskoj, odnosno oštećeno je trgovačko društvo A. d.d. za iznos od 1.250.000,00 eura, odnosno 9.547.962,50 kuna.

Ujedno, ovo je državno odvjetništvo 27. prosinca 2018. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv državljanke Republike Austrije(1971.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, zbog istog događaja, no navedeno rješenje još nije postalo pravomoćno.
Ovo državno odvjetništvo nastavlja s provođenjem daljnjih zakonom predviđenih radnji vezano za poslovanje koncerna A. radi utvrđenja postojanja elemenata kaznenih djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti.