Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitana dvojica osumnjičenika i doneseno rješenje o provođenju istrage

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 23. srpnja 2016. ispitalo i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1994. i 1965.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iznude u pokušaju iz čl. 243. st. 4. u svezi s čl. 34. Kaznenog zakona, a protiv jednog okrivljenika i zbog kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 2. KZ-a. (25. 7. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici oko 18.30 sati 21. srpnja 2016.; zajedno i po prethodnom dogovoru u namjeri nepripadnog stjecanja značajne nepripadne materijalne dobiti; došli do jednog caffe bara u Zagrebu, te je drugookrivljenik prisutnog oštećenika zatražio da će im morati plaćati 20 posto od prometa lokala, nakon čega ga je udario otvorenim dlanom u predjelu lica i više puta šakama u predjelu glave i lica. Oštećenik je pobjegao u susjednu prostoriju gdje je bilo dvoje njegovih prijatelja, a drugookrivljenik je sa šanka uzeo kuhinjski nož koji je stavio pod vrat jednom od oštećenika, a potom prema drugom oštećeniku zamahnuo nožem kao da će ga ubosti u predjelu trbuha, dok je trećeg oštećenika udario šakom u predjelu glave. Potom su izašli ispred lokala i fizički se sukobili s drugom trojicom oštećenika koji su u međuvremenu došli do lokala. Prvookrivljenik je tada nožem nasrnuo na svu šestoricu oštećenika koji su se, u strahu da ne budu ozlijeđeni, razbježali. Potom su zajedno ušli u lokal i u zajedničku korist uzeli te zadržali točno neutvrđeni broj boca žestokog alkoholnog pića a potom se vozilom udaljili i na točno neutvrđenom mjestu angažirali još najmanje dvije nepoznate osobe te su se svi zajedno za 15-tak minuta vratili do caffe bara (imali su pištolje neutvrđene marke i kalibra, druga dvojica nepoznatih muškaraca su bila u neposrednoj blizini i imala drvene palice u rukama). Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljenik razbio staklo na ulaznim vratima i izlogu lokala te; znajući da se u lokalu nalazi veći broj osoba i pristajući da ugrozi njihov tjelesni integritet; ispalio više hitaca u pravcu unutrašnjosti lokala. Jedanaest osoba je iz straha pobjeglo u susjednu prostoriju lokala te su nazvali policiju tražeći intervenciju.
Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu je podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku), što je sudac istrage prihvatio i protiv dvojice okrivljenika odredio istražni zatvor.