Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet istražni zahtjev protiv petorice hrvatskih državljana zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je 24. studenog istražni zahtjev protiv petorice hrvatskih državljana (1957., 1965., 1952., 1968. i 1967.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (25. 11. 2010.)
Osnovano se sumnja da su osumnjičenici, svi pripadnici Hrvatske vojske, od studenog 1991. do 25. svibnja 1992. u Zagrebu i u Kerestincu i to prvoosumnjičenik kao zapovjednik Konačišta ratnih zarobljenika, a drugoosumnjičenik kao zapovjednik osiguranja, nalagali psihičko i fizičko zlostavljanje ratnih zarobljenika ostalim osumnjičenicima - stražarima i drugim nepoznatim pripadnicima Hrvatske vojske, te i sami zajedno s njima sudjelovali u takvom zlostavljanju, ujedno ne poduzevši ništa da se takva postupanja spriječe i kazne.
Protiv svih osumnjičenika predloženo je određivanje pritvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i sudionike i zbog osobito teških okolnosti počinjenog kaznenog djela.