Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv četvorice okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1980., 1980., 1982. i 1976.) zbog osnovane sumnje na počinjenje tri kaznena djela, i to kaznenog djela pokušaja razbojništva iz članka 230. stavak 2. u svezi članka 34. Kaznenog zakona (sva četvorica okrivljenika), kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. KZ-a (sva četvorica okrivljenika) te zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 1. i 3. KZ-a (prvookrivljenik). (25. 11. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su se četvorica okrivljenika, slijedom prethodnog dogovora, oko 06,30 sati 22. studenog 2016. sastali na parkiralištu trgovačkog centra u Ulici Kneza Branimira u Zagrebu gdje im je drugookrivljenik podijelio telefone pribavljene isključivo radi komunikacije tijekom počinjenja kaznenog djela i gdje je prvookrivljenik, dan ranije, dovezao i parkirao teretni automobil Citroen Jumper. Osnovano se sumnja da su se okrivljenici dogovorili kako bi zajedno oduzeli veliku količinu cigareta koju je dostavljač jednog trgovačkog društva teretnim vozilom dostavljao krajnjim kupcima, a prethodno su tog dostavljača pratili tjedan dana i utvrdili način njegovog kretanja te dostave cigareta na području Sesveta. Prvookrivljenik i trećeokrivljenik su se potom navedenim teretnim automobilom uputili u smjeru Sesveta, a za njima su se vozili ostali okrivljenici u svojim osobnim automobilima. Dolaskom do parkirališta ispred jedne trgovine u Popovečkoj ulici, osnovano se sumnja da je prvookrivljenik parkirao teretni automobil te skinuo pripadajuće registarske pločice i montirao druge nepripadajuće nakon čega su obojica pričekali dolazak dostavnog vozila trgovačkog društva slijedom telefonskih dojava druge dvojice osumnjičenika o kretanju dostavnog vozila. Kad je oko 7,55 sati vozač-dostavljač trgovačkog društva dovezao teretni automobil marke Daily Iveco (u njemu bile cigarete u vrijednosti 435.905,00 kuna) do navedene trgovine, parkirao ga te ušao u tovarni prostor kako bi izvadio cigarete namijenjen toj trgovini, prvookrviljenik i trećeookrivljenik su izašli iz vozila Citroen Jumper i ušli tovarni prostor teretnog vozila Daily Iveco kako bi uhvatili i savladali vozača-dostavljača i otuđili cigarete. U svom naumu nisu uspjeli budući da su prilikom naguravanja sva trojica ispala iz tovarnog prostora nakon čega je vozač-dostavljač počeo trčati Popovečkom ulicom glasno tražeći pomoć, a dvojica okrivljenika su pobjegla ništa ne otuđivši.

Osnovano se sumnja da su se sva četvorica okrivljenika, sukladno dogovoru, u ranim jutarnjim satima 3. listopada 2016. dovezli dostavnim vozilom marke Renault Kangoo do parkirališta banke u Miramarskoj ulici u Zagrebu gdje je drugookrivljenik podijelio ostalim okrivljenicima telefone radi međusobne komunikacije. Naime, okrivljenici su prethodno, tijekom rujna 2016. godine, pratili kretanje odgovorne osobe jednog trgovačkog društva iz Zagreba prilikom njegova redovnog polaganja prometa tog društva u poslovnicu te banke. Slijedom dogovora, drugookrivljenik je pratio kretanje odgovorne osobe do tog parkirališta i to dojavljivao prvookrivljeniku i trećeokrivljeniku, dok je četvrtookrivljenik istovremeno kod pothodnika pazio da ih netko ne prati. Kad se odgovorna osoba oko 9,10 sati svojim automobilom dovezao do tog parkirališta i parkirao automobil, u trenutku kad je izlazio iz vozila, prišao mu je prvookrivljenik i poprskao ga sprejem nadražljivcem po licu. Tada je došlo do fizičkog naguravanja, a vozilu je prišao trećeookrivljenik i otvorio zadnja vrata automobila te sa sjedala uzeo aktovku u kojoj je bio novac (iznos od 107.000,00 kuna) i prateća dokumentacija. Nakon toga su sva četvorica okrivljenika pobjegli dostavnim automobilom i podijelili prisvojeni novac.

Sudac istrage je protiv četvorice okrivljenika odredio jednomjesečni istražni zatvor prihvativši argumentaciju državnog odvjetništva kako postoji opasnost od utjecaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja djela.