Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitan 54-godišnjak i predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 25. siječnja 2020. provelo dokaznu radnju ispitivanja u svojstvu okrivljenika hrvatskog državljanina (1966.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1., 2. i 6. Kaznenog zakona i kaznenog djela nepružanje pomoći iz članka 123. stavak 2. KZ-a. (27. 1. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je 54-godišnji okrivljenik 23. siječnja 2020. u 03,30 sati, u mjestu Zgališće (Općina Dubrava) upravljao tehnički neispravnim višebojnim teretnim vozilom marke MAN, kolnikom ulice Zgališće iz smjera jugoistoka u smjeru sjeverozapada, te, protivno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, nije brzinu kretanja vozila prilagodio osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju u konkretnim uvjetima, može predvidjeti.
Uslijed takve nepropisne vožnje, osnovano se sumnja da je okrivljenik propustio obratiti pozornost na pješaka (1973.) koji se nalazio na kolniku, zbog čega je vozilom naletio na pješaka koji je pritom zadobio teške tjelesne ozljede uslijed kojih je preminuo istog dana. Okrivljenik se, osnovano se sumnja, neposredno nakon naleta na pješaka nije zaustavio i nije pružio pomoć ozlijeđenom pješaku iako je to mogao učiniti, već ga je ostavio bez pomoći.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1., 2. i 6. Kaznenog zakona i kaznenog djela nepružanje pomoći iz članka 123. stavak 2. KZ-a.
Nakon ispitivanja okrivljenika, državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. ZKP-a i članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a). Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i okrivljeniku odredio istražni zatvor po predloženim zakonskim osnovama.