Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv trojice okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1974., 1978., i 1983.) zbog osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela odnosno da su drugoosumnjičenik i trećeosumnjičenik počinili kazneno djelo sprječavanja dokazivanja iz čl. 306. st. 1. u svezi s čl. 52. Kaznenog zakona, a da je prvoosumnjičenik počinio kazneno djelo pomaganja u sprječavanju dokazivanja iz čl. 306. st.1. u svezi s čl. 52. i 38. KZ-a. (27. 2. 2015.)
Postoji osnovana sumnja i da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik počinili kazneno djelo lažnog prijavljivanja kaznenog djela iz čl. 304. st. 1. Kaznenog zakona, a da je prvoosumnjičenik počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. KZ-a te da je drugoosumnjičenik počinio dva kaznena djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. KZ-a.
Osnovano se sumnja da su trojica osumnjičenika od početka rujna 2014. do 26. veljače 2015. u Zagrebu; s ciljem da otežaju dokazivanje u kaznenim postupcima koji se vode na sudu  protiv drugoosumnjičenika zbog kaznenih djela lihvarskog ugovora kao i drugih kaznenih djela; kontaktirali veći broj osoba koje su ispitane ili trebaju biti ispitane kao svjedoci na sudu te im davali ili obećavali novac i drugu korist, a zauzvrat tražili da neistinito iskazuju i davali im upute o tome što trebaju iskazivati. 
Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik na traženje drugoosumnjičenika u 13,11 sati 21. veljače 2015. nazvao OKC nadležne policijske uprave i lažno naveo da susjeda (svjedokinja i oštećenica u postupku pred sudom) u svojoj garaži drži eksplozivne naprave, a potom joj je prvoosumnjičenik na traženje drugoosumnjičenika u garaži u kartonskoj kutiji ostavio ručne bombe, improvizirani pištolj i nekoliko komada streljiva.
Osnovano se sumnja da je drugoosumnjičenik 26. veljače 2015. u obiteljskoj kući u Zagrebu; bez odobrenja nadležnog tijela; držao jednu malokalibarsku pušku s pripadajućim spremnikom i streljivom te više komada druge vrste streljiva.
Nakon što je zamjenica općinske državne odvjetnice u Zagrebu ispitala trojicu osumnjičenika, protiv njih je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog opasnosti od mogućeg utjecaja na svjedoke. (čl. 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).