Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijeta žalba na rješenje optužnog vijeća

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu na rješenje optužnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu kojim je odbijen prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika temeljem zakonskih osnova opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela (27. 5. 2015.)

Ovo državno odvjetništvo podiglo je 23. prosinca 2014. optužnicu protiv okrivljenog R. A. zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. OKZ-a RH te je u optužnici predložilo određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika, iz zakonskih razloga navedenih u članku 123. stavak 1. točka 1. i 4. Zakona o kaznenom postupku, a zbog tih razloga je istražni zatvor bio određen tijekom trajanja istrage.
Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je prijedlog za određivanje istražnog zatvora, navodeći u obrazloženju rješenja, u bitnome, da je prijedlog da se istražni zatvor protiv okrivljenika odredi zbog opasnosti od bijega preuranjen jer se za sada ne može tvrditi da se okrivljenik krije i da će biti nedostupan sudu. U odnosu na prijedlog da se istražni zatvor protiv okrivljenika odredi zbog težine djela, iz obrazloženja rješenja se može zaključiti da sud smatra da to nije nužno zbog neometanog odvijanja postupka.
U žalbi se navode razlozi zbog kojih državno odvjetništvo smatra da postoje svi zakonski razlozi za određivanje istražnog zatvora temeljem opasnosti od bijega, kao i razlozi za određivanje istražnog zatvora zbog težine počinjenog kaznenog djela, od koji se posebno ističe da je okrivljenik sustavno organizirao i kroz dugo vremensko razdoblje svakodnevno i sustavno provodio psihičko i fizičko zlostavljanje i premlaćivanje ratnih zarobljenika u logoru Manjača, i to nad velikim brojem ratnih zarobljenika (preko 350), uslijed čega je jedan od zarobljenika, S. R. i preminuo, a sam način izvršenja ovog kaznenog djela bio je osobito okrutan, bezobziran ali i sistematičan, a što sve ukazuje na postojanje posebno teških okolnosti počinjenja ovog kaznenog djela koje nadilaze okolnosti koje su inače prisutne kod izvršenja ovakvih kaznenih djela.