Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika zbog više kaznenih djela

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je 20. veljače pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv dvoje hrvatskih državljana (1993. i 1996.) zbog počinjenja jednog kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 1. Kaznenog zakona, sedam kaznenih djela razbojništva iz članka 230. stavak 1. KZ-a i jednog kaznenog djela teške krađe iz članka 229. stavak 1. KZ-a. (28. 2. 2017.)

Nakon što je tijekom provedene istrage protiv prvookrivljenika i drugookrivljenice utvrđeno kako pištolj kojeg je prvookrivljenik koristio prilikom počinjenja više kaznenih djela razbojništva nije pravi nego zračni pištolj, izmijenjena je pravna kvalifikacija kaznenih djela iz kvalificiranog oblika kaznenog djela razbojništva u osnovni oblik tog kaznenog djela te je ovo državno odvjetništvo podiglo optužnicu pred nadležnim Općinskom kaznenim sudom u Zagrebu.

Prvookrivljenika se tereti da je kaznena djela razbojništva počinio sam, a u jednom navratu zajedno s drogookrivljenicom, u poslovnicama za otkup zlata u Zagrebu u vremenu od 24. rujna 2016. do 4. studenoga 2016. uz uporabu zračnog pištolja ili prijetnju da će upotrijebiti oružje. Počinjenjem kaznenog djela razbojništva za koje se tereti oboje okrivljenika pribavljena je imovinska korist i nanesena šteta trgovačkom društvu u iznosu od 15.223,80 kuna u vrijednosti otuđenog novca i zlatnog nakita, a počinjenjem ostalih kaznenih djela za koja se tereti prvookrivljenik u ukupnom iznosu od 42.360,37 kuna, dok je počinjenjem kaznenog djela drske krađe pribavljena imovinska korist u iznosu od 6.927,00 kuna.
U optužnici je predloženo da se okrivljeniku produlji istražni zatvor temeljem zbog opasnosti od ponavljanja djela.