Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv trojice okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv trojice okrivljenika, zasad nepoznatog državljanstva, (1948. 1954. i 1958.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (30. 1. 2019.)

Postoji osnovna sumnja da su okrivljenici 20. rujna 1991. u Glini, tijekom oružanog sukoba između Oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne strane te JNA i oružanih formacija tzv. SAO Krajine s druge strane, počinili navedeno kazneno djelo odnosno da je prvookrivljenik kao obavještajni oficir pri Štabu Teritorijalne obrane Glina; ovlašten i za postupanje prema ratnim zarobljenicima te imajući stvarne i formalne ovlasti nad podređenim pripadnicima vojne policije; koristeći te ovlasti preuzeo i izveo iz KPD Glina četvoricu zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske A. Ž., M. L., B. L. i J. K. pod izgovorom da ih vodi u zatvor u Knin.
Osnovano se sumnja da su potom prvookrivljenik, drugookrivljenik i trećeokrivljenik, zajedno s drugim zasad nepoznatim pripadnicima Vojne policije TO Glina, prema unaprijed stvorenom planu, radi osvete zbog pogibije trojice pripadnika TO Glina, odveli imenovane ratne zarobljenike na brdo Pogledić u Glini gdje je prvookrivljenik zapovjedio drugookrivljeniku i trećeokrivljeniku, kao i drugim zasad nepoznatim pripadnicima vojne policije, da usmrte navedenu četvoricu hrvatskih vojnika, što su ovi i učinili usmrtivši ih hicima iz vatrenog oružja.
Sudac istrage prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i okrivljenicima odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i posebne težine okolnosti počinjenja djela.