Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1988. i 1983.) zbog počinjenja kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona. (30. 5. 2017.)

Dvojicu okrivljenika se tereti da su 27. rujna 2016., zajedno i dogovorno s više nepoznatih počinitelja, putem mobilnog telefona na jednoj aplikaciji utvrdili lokaciju i fotografiju vozila koja pruža usluge taksi prijevoza za pružatelja jedne platforme. Oko 1,35 sati u Zagrebu u ulici Ivana Lučića, prišli su parkiranom osobnom automobilu marke Citroen C4 zagrebačkih registarskih oznaka za koje su prethodno utvrdili da pruža usluge taksi prijevoza za pružatelja te platforme i kojim je kao vozač upravljao oštećenik. Okrivljenici su, tereti ih se, zajedno s neutvrđenim brojem nepoznatih osoba, podesnim predmetima udarali po navedenom vozilu, pri čemu se razbilo stražnje staklo i staklo na stražnjim desnim vratima, nakon čega su, svjesni da mogu ugroziti tjelesni integritet i život oštećenog vozača, kroz nastali otvor na vozilu ubacili neutvrđeni zapaljeni predmet koji je pao na stražnje sjedište vozila. Uslijed navedenog je došlo do zapaljenja gorivih materijala u unutrašnjosti te se požar proširio na unutrašnjost i stražnji vanjski dio automobila. Okrivljenici su istovremeno podesnim predmetom probili prednji lijevi pneumatik u nakani onemogućavanja oštećenika da se vozilom udalji s mjesta događaja.
Oštećenik je prije širenja vatre uspio izaći iz automobila i pobjeći, dok su okrivljenici, zajedno s nepoznatim supočiniteljima, napustili mjesto događaja, a daljnje širenje požara vozila spriječili su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.