Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Određen istražni zatvor protiv 59-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je zatražilo određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljanina (1955.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela nepružanje pomoći iz čl. 123. st. 2. KZ-a. (30. 9. 2014.)
Postoji osnovana sumnja da je 59-godišnjak u 19,15 sati 28. rujna 2014. u Zagrebu, upravljao teretnim automobilom marke Peugeot Boxer zagrebačkih registracijskih oznaka desnom prometnom trakom južnog kolnika Ulice grada Vukovara u smjeru istoka i to pod utjecajem od najmanje 1,62 g/kg apsolutnog alkohola u krvi. Uslijed alkoholiziranosti, dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza istočno od raskrižja s Olibskom ulicom, nije zaustavio svoje vozilo iako mu je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo, već je nastavio vožnju i desnim dijelom vozila naletio na pješaka (1988.), a potom i na troje drugih pješaka (1999., 1998. i 1998.) koji su u grupi prelazili kolnik Ulice grada Vukovara po obilježenom pješačkom prijelazu dok je za pješake bilo upaljeno zeleno svjetlo na semaforu. Uslijed siline naleta teretnog vozila pješaci su pali na kolnik i zadobili lake tjelesne ozljede, dok je jedna pješakinja zadobila tešku tjelesnu ozljedu (prijelom nadlaktične kosti). Postoji osnovana sumnja da 59-godišnjak, nakon što je prouzročio prometnu nesreću, se nije zaustavio kako bi pružio pomoć pješacima koji stradali u prometnoj nesreći i uslijed zadobivenih ozljeda ostali ležati na kolniku već je napustio mjesto događaja.
Prijedlog za određivanje istražnog zatvora je podnijet zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela a sudac istrage ga je prihvatio i odredio istražni zatvor po traženoj zakonskoj osnovi.