Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 31-godišnjaka zbog pokušaja razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1988.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva u pokušaju iz članka 230. st. 2. u svezi članka 34. Kaznenog zakona. (30. 9. 2019.)

Okrivljenika se tereti da se 22. srpnja 2019. oko 19,45 sati, s ciljem protupravnog prisvajanja novaca, dovezao osobnim automobilom marke Mercedes s nepripadajućim registarskim pločicama, zajedno s nepoznatim muškarcem, do parkirališta trgovačkog centra na Slavonskoj aveniji i parkirali vozilo u drugom redu od glavnog ulaza u centar.
Tereti ga se da je zajedno s tim muškarcem pričekao dolazak zaštitara jedne zaštitarske tvrtke koji je oko 20,20 sati izašao iz blindiranog vozila te tvrtke kojeg je prethodno parkirao tik uz ulaz u centar i potom stavio kofer za prijenos novca iza obližnjeg čeličnog stupa te čekao da mu zaštitar druge zaštitarske tvrtke, na dužnosti u tom centru, otvori ulazna vrata. Nenaoružani zaštitar centra je oko 20,30 sati izašao iz centra i rekao zaštitaru prve tvrtke kako mora još pričekati na primopredaju novca jer djelatnica kasni s obračunom, pa je zaštitar prve tvrtke ostao stajati kod metalnog stupa, a zaštitar centra je krenuo prema parkiralištu centra.
U tom je trenutku okrivljenik istrčao iz automobila imajući preko lica i glave crnu kapu (fantomka) i naoružan automatskom puškom, zajedno s nepoznatim muškarcem koji je također bio maskiran i naoružan. Okrivljenik je trčeći krenuo prema zaštitarima s uperenom automatskom puškom u njihovom smjeru istovremeno povicima tražeći novac na što je zaštitar prve tvrtke iz futrole izvukao službeni pištolj i ispalio jedan hitac prema okrivljeniku te kleknuo iza čeličnog stupa u zaklon. Kako je okrivljenik i nadalje trčao prema njemu, on je potom ispalio još tri hica u njegovom smjeru nanijevši mu strijelne rane trbuha i obje ruke. Budući da je okrivljeniku pritom iz ruke ispala automatska puška, on je zasjedno s nepoznatim muškarcem odustao od daljnjeg izvršenja djela i vozilom Mercedes pobjegao s mjesta događaja.
U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela.