Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 48-godišnjaka zbog utaje poreza ili carine

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1967.) zbog počinjenja kaznenog djela utaje poreza ili carine iz članka 256. stavka 1. i 3. Kaznenog zakona. (31. 12. 2015.)

Okrivljenika se tereti da je od 1. siječnja 2006. do 29. listopada 2009. kao direktor jednog trgovačkog društva; u nakani pribavljanja nepripadne dobiti tom trgovačkom društvu prikratom sredstava koja pripadaju državnom proračunu s osnove poreza na dohodak te Gradu Zagrebu s osnove prireza na porez na dohodak; odlučio da zaposlenicima i drugim osobama koje su radile za to trgovačko društvo isplaćuje primitke za obavljene poslove gotovinski bez obračuna navedenog poreza i prireza. Okrivljenika se tereti da je novčana sredstva za gotovinske isplate pribavljao putem ugovora o djelu redovitih studenata koji nisu obavljali poslove iz ugovora o djelu koje je to trgovačko društvo s njima sklopilo, a potom i platilo po računima izdanim od podružnice studenskog centra. Po obavljenim uplatama studentskog centra na račune studenata otvorene u jednoj banci, troje zaposlenika tog trgovačkog društva, kojima su studenti dali punomoć za podizanje novca sa tih računa, podizali su novce i donosili ih tajnici trgovačkog društva koja je studentima isplaćivala pet posto od neto iznosa, kao naknadu za korištenje njihovog članstva u studentskom centru.

Na opisani način je podignuta gotovina u ukupnom iznosu od 9,365.703,34 kuna, a koji je okrivljenik, po odbitku od pet posto iznosa podignutog novca, dakle ukupan iznos od 8,897.418,17 kuna koristio za isplatu primitaka za obavljene poslove osobama koje su radile u tom trgovačkom društvu. Tereti ga se da pri tim isplatama nije obračunavao porez na dohodak i prirez na porez na dohodak slijedom čega je oštetio državni proračun s osnove poreza na dohodak u iznosu od 3,155.113,46 kuna i oštetio Grad Zagreb s osnove prireza na porez na dohodak u iznosu od 567.922,20 kuna, a trgovačkom društvu je pribavio ukupnu nepripadnu dobit u iznosu 3,723.035,66 kuna.