Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitan 54-godišnjak zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju

U Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu je 5. listopada, na temelju kaznene prijave Policijske uprave zagrebačke, ispitan hrvatski državljanin (1964.) zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo protiv javnog reda i mira javnim poticanjem na nasilje i mržnju iz članka 325. stavka 1. Kaznenog zakona. (6. 10. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 4. listopada 2018. oko 12,30 sati, u Zagrebu, na konferenciji za novinare ispred sjedišta jednog vijeća i redakcije jednog tjednika, tijekom obraćanja javnosti; svjestan da će njegovo postupanje time postati dostupno široj javnosti, u nakani izazivanja netrpeljivosti i nasilnog ponašanja prema pripadnicima srpske nacionalnosti; zapalio unaprijed pripremljena dva lista papira na kojem su se nalazile fotokopije naslovnica objavljenih primjeraka tjednika čime je iskazao mržnju te prouzročio uznemirenje i strah od mogućeg nasilja prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.
Državno odvjetništvo predložilo je određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. točke 3. Zakona o kaznenom  postupku). Sudac istrage nije prihvatio prijedlog zbog čega će državno odvjetništvo uložiti žalbu.