Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 31. siječnja 2019., nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1981.) i dvojice državljana Republike Crne Gore (1997. i 1998.) zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (7. 2. 2019.)

Optužnicom se prvookrivljeniku stavlja na teret da je radi daljnje preprodaje prethodno na ilegalnom narko tržištu nabavio konoplju tipa droge marihuana ukupne mase 90,06 kilograma pakiranu u 90 pojedinačnih paketa (svaki mase oko jednog kilograma) omotanih prozirnom folijom. Prvookrivljenik je, tereti ga se, tako pribavljenu drogu iz Republike Bosne i Hercegovine dovezao na teritorij Republike Hrvatske skrivenu u odvojenom dijelu krova priključnog vozila (hladnjača) priključenog na kamion srpskih registarskih oznaka, a radi daljnje predaje drugookrivljeniku i trećeokrivljeniku koji su se prethodno zajedno dovezili iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku radi preuzimanja i daljnje preprodaje predmetne droge na ilegalnom narko tržištu. Trojicu okrivljenika tereti se da su se u tu svrhu našli 2. studenog 2018. u Zagrebu (Dubrava) gdje je prvookrivljenik dovezao teretno vozilo s priključnim vozilom (hladnjača) kako bi drogu predao drugookrivljeniku i trećeokrivljeniku, a tom su ih prilikom, istog dana u 23,30 sati, zatekli policijski službenici nadležne policijske postaje.
Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je za svu trojicu okrivljenika zatražilo produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku), a ujedno je od prvookrivljenika predloženo i oduzimanje 90 paketa droge ukupne mase 90,06 kilograma. Navedenu optužnicu potvrdio je Općinski kazneni sud u Zagrebu.