Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv dvije hrvatske državljanke

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je nakon provedene dokazne radnje ispitivanja prvoosumnjičenice (1953.) donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvije hrvatske državljanke (1953. i 1955) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (1. 2. 2015.)
Postoji osnovana sumnja da su okrivljenice od početka 2013. do 30. siječnja 2015. u Gornjem Laduču i Šenkovcu počinile kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama odnosno da je drugookrivljenica predala prvookrivljenoj sadnice konoplje  tipa droge marihuana koje je  prvookrivljena posadila i uzgajala na otvorenom zemljištu u kontroliranim i umjetno održavanim uvjetima iza svoje obiteljske kuće, a zatim drogu sušila, usitnjavala i skrivala u svojoj kući. Tako proizvedenu drogu prvookrivljena je potom predavala drugookrivljenoj koja ju je dalje distribuirala drugim osobama na ilegalnom narko tržištu i za isto dobivala novac te ga predavala prvookrivljenoj. Prvookrivljena je u svojoj obiteljskoj kući radi daljnje distribucije i prodaje droge na ilegalnom narko tržištu držala još i 235,00 grama droge marihuana i 78 stabljiki droge marihuana (visine od 35 do 110 centimetara).
Protiv prvookrivljenice je ovo državno odvjetništvo predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a), koji je sudac istrage i prihvatio te protiv prvookrivljenice odredio istražni zatvor po traženoj zakonskoj osnovi.
Drugookrivljenica se također nalazi u istražnom zatvoru koji joj je već ranije određen rješenjem suca istrage  zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a po prijedlogu ovog državnog odvjetništva.