Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Određen istražni zatvor protiv 20-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 30. travnja 2016. ispitalo hrvatskog državljanina (1996.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavak 2. u svezi članka 52. Kaznenog zakona i članka 87. točke 21. KZ-a i kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. KZ-a. (5. 5. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 29. travnja 2016. oko 00,15 sati u Zagrebu (Jarunska ulica br. 5), zajedno sa drugoosumnjičenicom (1996.); motiviran nacionalnom mržnjom prema pripadnicima hrvatske nacionalnosti i vjerskom mržnjom prema katoličkoj crkvi; ispisao veliki broj grafita na zidovima zgrada u okviru Studentskog naselja "Stjepan Radić" kojima se poziva na iskazivanje mržnje prema pripadnicima hrvatske nacionalnosti i katoličke vjere, a gdje se očekivano kreće velik broj ljudi.
Osnovano se sumnja da je kaznena djela počinio na način da je zajedno sa drugoosumnjičenicom na zidovima zgrada napravio više grafita u obliku križa u čijim poljima se nalaze četiri ćirilična slova "C", više grafita "666" i grafita u obliku pentagrama, te grafit u obliku karikature lika osobe sa tzv. "šajkačom" i bradom, te više grafita ispisanih ćiriličnim slovima: "VUKOVAR  JE SRPSKI". Također se osnovano sumnja da su hrvatsku zastavu sa grbom koja se nalazila na prozoru obojili crnom bojom.

Ovo državno odvjetništvo je predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku) što je sudac istrage prihvatio i odredio istražni zatvor.