Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog više kaznenih djela

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1956., 1944. i 1966.) i to, protiv prvookrivljenika (1956.) zbog počinjenja kaznenog djela pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. KZ-a/97 u svezi čl. 38. KZ-a/97, drugookrivljenika (1944.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. KZ-a/97, i trećeokrivljenika (1966.) zbog kaznenog djela  pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. u svezi čl. 38. KZ/97. (10. 7. 2014.)
Okrivljenike se tereti da su od rujna 2005. do ožujka 2007. godine u Zagrebu, Sesvetama i Splitu, prvookrivljenik, u nakani da drugookrivljenom direktoru trgovačkog društva iz Splita; na njegovo traženje da mu omogući da se nepripadno okoristi neosnovanom isplatom novčanih sredstava sa žiro-računa tog društva; u tu svrhu angažirao trećeokrivljenog osnivača i direktora trgovačkog društva iz Republike Češke, koji je; sukladno zajedničkom dogovoru; sastavljao ugovore o posredovanju. U tim je ugovorima neistinito navodio da je trgovačko društvo iz Češke izvršitelj usluga posredovanja za trgovačko društvo iz Splita u promidžbi i prodaji stanova i apartmana te da trgovačkom društvu iz Češke pripada posrednička provizija u iznosu od tri posto cijene prodanih stanova i apartmana te potom takve ugovore, a potom i račune, dostavljao u trgovačko društvo iz Splita radi plaćanja.
Sukladno ranijem dogovoru, račune koje je trećeokrivljenik sastavljao u ime trgovačkog društva iz Češke, u trgovačkom društvu iz Splita je odobravao drugookrivljenik iako je znao da nema nikakve osnove da ih to trgovačko društvo plati.
Na opisani način, na austrijski račun trgovačkog društva iz Češke je plaćen ukupan iznos od 127.323,58 eura nakon čega je trećeokrivljenik u Republici Austriji podizao novce i prenosio ih u Republiku Hrvatsku. Od podignutog novca, trećeokrivljenik je za sebe zadržao dogovoreni postotak od 8 posto, a ostatak je predao prvookrivljeniku koji je taj novac predao drugookrivljeniku čime se drugookrivljenik okoristio za 856.276,53 kune, trećeokrivljenik za  iznos od 74.458,82 kune oštetivši time trgovačko društvo iz Splita za iznos od 930.735,36 kune.