Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 59-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1957.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292. stavak 2. u svezi stavka 1. alineja 6. Kaznenog zakona/97 u svezi članka 5. stavak 1. točka 6. Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije. (13. 4. 2016.)

Okrivljenika se tereti da je od 30. kolovoza 1994. do 30. prosinca 1998. u Zagrebu počinio navedeno kazneno djelo u vrijeme kada je do siječnja 1998. godine trajao Domovinski rat i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja tijekom kojih su gospodarski subjekti u Republici Hrvatskoj poslovali u otežanim uvjetima. 
Okrivljenik je u to vrijeme obnašao dužnosti osnivača i direktora trgovačkog društva za upravljanje holding društvima sa sjedištem u Zagrebu, koje je bilo osnivač drugog trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu a bio mu je direktor do 22. srpnja 1996., te je bio predsjednik skupštine trećeg trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu do 30. listopada 1995. Nakon čega je bio predsjednik nadzornog odbora istog društva. Tereti ga se da je koristeći navedena  svojstva vodeći poslove dioničkog društva u području upravljanja i raspolaganja njegovim novčanim sredstvima; u nakani pribavljanja nepripadne materijalne dobiti u znatnom iznosu društvima povezanim s prvim društvom i drugim društvima, na teret sredstava trećeg društva,  novčana sredstava tog društva transferirao u 23 različita povezana društva.
Okrivljenika se tereti da je novčana sredstva dioničkog društva u ukupnom iznosu od 147,100.917,99 kuna plasirao za poboljšanje solventnosti tih 23 društava, iako je znao da ta društva nisu i neće biti u financijskoj mogućnosti vraćanja sredstava. Kako bi prikrio navedeno, okrivljenika se tereti da je prijenos novčanih sredstava prikazao kao kreditiranje koja do danas nisu vraćena dioničkom društvu u ukupnom iznosu od 120,838.563,07 kuna. Na opisani način je, a na štetu dioničkog društva, društvima na koja su novčana sredstva transferirana a do danas nisu vraćena, pribavio nepripadnu materijalnu dobit u ukupnom iznosu od 120,838.563,07 kuna.