Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko drzavno odvjetništvo u Zagrebu
Predloženo određivanje istražnog zatvora protiv četvorice osumnjičenika

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je zaprimilo posebno izvješće Policijske uprave zagrebačke kao nadopunu kaznene prijave protiv četvorice hrvatskih državljana (1988., 1983., 1976. i 1976.) te 12. listopada ispitalo četvoricu osumnjičenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavka 1. Kaznenog zakona. (13. 10. 2016.)
Postoji osnovana sumnja da su se osumnjičenici 27. rujna 2016. u Zagrebu; zajedno i dogovorno; osobnim automobilima marke WV Passat zagrebačke registracijske oznake kojim se koristi prvoosumnjičenik, i marke Mercedes E320 zagrebačke registracijske oznake kojim se koristi drugoosumnjičenik, dovezli do taxi stajališta na Slavonskoj aveniji 6 te se potom pješice uputili do Ulice Ivana Lučića i kod kbr. 8 u 1,35 sati prišli parkiranom osobnom automobilu marke Citroen C4 zagrebačkih registracijskih oznaka; a za koje su znali da pruža usluge taxi prijevoza za pružatelja Uber; i u kojem je na mjestu vozača bio M. G.
Osnovano se sumnja da su podesnim predmetima udarali po vozilu razbivši stražnje staklo i staklo na stražnjim desnim vratima, nakon čega su; svjesni da time mogu ugroziti tjelesni integritet i život vozača kao i pristajući na mogućnost nastupa opisanih posljedica; kroz nastali otvor ubacili zapaljen predmet koji je pao na stražnje sjedište vozila, uslijed čega su se zapalili gorivi materijali u vozilu. Požar se proširio na unutrašnjost i stražnji vanjski dio automobila, a osumnjičenici su tijekom tog vremena podesnim predmetom; u nakani onemogućavanja vozača da se vozilom udalji, probili prednji lijevi pneumatik i potpuno ga ispustili. Vozač je radi zaštite vlastitog života izašao iz vozila, a osumnjičenici su pobjegli prema taxi stajalištu na Slavonskoj aveniji.    
Državno odvjetništvo je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (zakonska osnova iz članka 123. stavka 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage prihvatio je prijedlog i odredio istražni zatvor ali samo protiv prve dvojice osumnjičenika.