Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 54-godišnjaka zbog nekoliko kaznenih djela

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1961.) zbog počinjenja kaznenih djela prisile prema službenoj osobi iz čl. 314. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, kaznenog djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. KZ-a i kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. KZ-a, a sve uz primjenu članka 51. KZ-a. (14. 1. 2015.)

Okrivljenika se tereti da je oko 10,30 sati 10. studenog 2014. u Zagrebu; na prvom katu stambene zgrade u Preradovićevoj u kojem se nalazio zajedno sa suprugom i maloljetnom kćeri; tijekom postupanja sudskog ovršitelja uz asistenciju troje policijskih službenika, a kako bi ih spriječio u provođenju ovrhe nad stanom, uzeo automatsku pušku koju je držao u stanu, te rekao da svi izađu van. Tereti ga se da je potom iz puške ispalio četiri hica prema stropu prostorije, a zrna su u svojoj putanji probila oplatu spuštenog stropa prostorije te se zabila u nosivu konstrukciju stropa. Policijski službenici i sudski ovršitelj su u strahu pobjegli u hodnik zgrade, a okrivljenik je zatvorio i zaključao vrata stana u kojem je ostao zajedno sa suprugom i kćeri sve do dolaska pregovarača Policijske uprave zagrebačke kada je pristao odložiti oružje i policijskim službenicima omogućiti ulazak u stan.
Ovo državno odvjetništvo je Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu predložilo produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a).