Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Otvorena istraga i određen istražni zatvor protiv 43-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Republike Srbije (1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (14. 10. 2015.)

Postoji osnovana sumnja da je 43-godišnjak 16. rujna 1991.; za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne i JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane; u mjestu Doljani zajedno s drugim za sada nepoznatim pripadnicima Teritorijalne obrane Daruvar došao do obiteljske kuće oštećenice (1951.) gdje su svi zajedno zlostavljali nju i njenog supruga (1948.), njenu svekrvu (1929.), njenog svekra (1923.) i njenu susjedu (1921.) tako što su im zapovjedili da legnu na tlo i prijetili im vatrenim oružjem, nakon čega su ih zatvorili u podrumske prostorije obiteljske kuće gdje su naknadno dovedene još tri civilne osobe.
Okrivljenik je, osnovano se sumnja, potom pozvao oštećenicu (1951.) da izađe iz podruma te ju je, zajedno s još dvojicom za sada nepoznatih pripadnika TO Daruvar, odveo u ljetnu kuhinju njene obiteljske kuće, gdje su ju jedan pripadnik i 43-godišnjak; dok je drugi pripadnik prijetio joj puškom; protivno njenoj volji prisilili da se razodjene, a potom i nasilno silovali.
Na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je protiv 43-godišnjeg okrivljenika odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.