Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Najava žalbe na oslobađajuću presudu

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu najavljuje žalbu na današnju oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je optuženik V. Š. oslobođen od optužbe da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH. (17. 6. 2014.)

Optužnicom mu se stavlja na teret da je u rujnu 1993. godine tijekom vojne akcije "Džep 93" na području Ličkog Čitluka; za vrijeme trajanja oružanog sukoba Hrvatske vojske i srpskih paravojnih formacija na području Republike Hrvatske; kao pripadnik 9. Gardijske brigade Hrvatske vojske, nakon što je iz podruma kuće na navedenom području izvedena nepoznata ženska osoba starije životne dobi, iz svog osobnog naoružanja zajedno s pripadnikom te brigade J. M. pucao u nju te su ju tako usmrtili.
Unatoč iskazu svjedoka koji je istovjetno i u više navrata iskazivao kako je osobno vidio optuženika kako puca u žrtvu, a koji zaključuje da je i svjedok J. M. možda pucao u žrtvu jer je i J. M. bio u blizini, s pištoljem; u što nije siguran jer nije promatrao cijeli događaj; te unatoč izričitom priznanju svjedoka J. M. da je i on, ali zajedno sa optuženikom V. Š., pucao u žrtvu, Županijski sud u Zagrebu je oslobodio optuženika od optužbe.
Ovo državno odvjetništvo će po primitku pisanog otpravka presude, podnijeti žalbu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.