Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Odgovor na objavljenu netočnu informaciju

U jednim dnevnim novinama je objavljen tekst pod naslovom "Poreznici su davno DORH-u predlagali progon Primorca" no kako su u njemu objavljene netočne informacije tako ovo državno odvjetništvo objavljuje tekst odgovora radi točnog informiranja javnosti. (17. 10. 2013.)

Nije točno da je "porezna uprava prije nekoliko godina podnijela optužni prijedlog DORH-u" budući da Porezna uprava nije podnijela ni kaznenu prijavu ni optužni prijedlog.
Ured za sprječavanje pranja novca je dostavio Poreznoj upravi na nadležno postupanje obavijest o sumnjivim transakcijama, dok je tu obavijest Ured dostavio Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske samo na znanje. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je potom tražilo od Porezne uprave izvješće o njihovu postupanju odnosno jesu li proveli nadzor te jesu li ovisno o rezultatima nadzora podnijeli kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. Porezna uprava je dostavila Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske zapisnik o provedenom nadzoru koje je dostavljeno nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu koje je odmah zatražilo od nadležne Policijske uprave Zagrebačke odnosno Odjela gospodarskog kriminaliteta provođenje izvida.
Policija je, a ne porezna uprava, 6. srpnja 2012., po dovršenim izvidima, podnijela Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz čl. 337. st. 1. i 4. te iz čl. 292. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. Po primitku kaznene prijave policije, ovo je državno odvjetništvo zatražilo provođenje financijsko-knjigovodstvenog vještačenja koje je u završnoj fazi.
Ujedno, nije točna informacija da bi se radilo o utajenom porezu na dohodak u iznosu od šest milijuna, već se radi o obvezi poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 353.967,90 kuna te poreza na dobit u iznosu od 286.370,21 kunu.
Neprofesionalno je bez provjere informacija tvrditi da je u DORH-ovim "ladicama predmet sada zapeo" kao i prenijeti tvrdnju anonimnog sugovornika da "DORH ne želi procesuirati osobe za koje postoje snažne indicije da nisu prijavile milijune kuna poreza".