Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Uložena žalba na presudu

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je uložilo žalbu na presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je prvooptuženi D. L. proglašen krivim zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 271. st. 3. u svezi sa čl. 266. st. 2. Kaznenog zakona, vezano za događaj u Kupskoj ulici u Zagrebu, i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, koja mu je uvjetovana na vrijeme od tri godine. (18. 3. 2013.)

Žalba je uložena zbog povrede Kaznenog zakona i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s obzirom da smatramo kako je sud zauzeo pogrešno stanovište da je navedeno kazneno djelo optuženik počinio iz nehaja, dok ovo državno odvjetništvo smatra kako je optuženik djelo počinio s neizravnom namjerom. Ujedno, žalba je uložena i zbog odluke o kazni koju smatramo preblagom i neadekvatnom počinjenom djelu.
Također, sud je navedenom presudom oglasio krivim trgovačko društvo C. d.o.o. za istovrsno kazneno djelo te je navedenu pravnu osobu osudio na novčanu kaznu u iznosu od 50.000,00 kuna, pa je žalba uložena i u odnosu na tu pravnu osobu i to na odluku o kazni.
Istom presudom, sud je oslobodio optuženike M. P., G. K. i T. G. od optužbe da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz čl. 271. st. 1. u svezi sa čl. 266. st. 1. KZ-a te je oslobodio i pravnu osobu T. d.o.o. i pravnu osobu I. d.o.o. od optužbe za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz čl. 271. st. 1. u svezi sa čl. 266. st. 1. KZ-a, kažnjivo po čl. 271. st. 1. KZ-a u svezi sa čl. 3. st. 1. i 2. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.
U odnosu na oslobađajući dio presude, žalba je uložena zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja te je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske predloženo da se presuda ukine i predmet vrati sudu prvog stupnja na ponovno suđenje.