Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Donijeto rješenje o provođenju istrage

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv četvoro hrvatskih državljana (1942., 1946., 1967. i 1966.) i jedne pravne osobe zbog osnovane sumnje da je prvo troje okrivljenika počinilo kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. al. 4. i st. 2. KZ-a/97; četvrtookrivljenik kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz čl. 292. st. 1. al. 4. i st. 2. u svezi čl. 38. st. 1. KZ-a/97; prvookrivljenik i trećeokrivljenica kazneno djelo krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. KZ-a/97; te trgovačko društvo iz Zagreba kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. al. 4. i st. 2. Kaznenog zakona/97, u svezi čl. 5. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (18. 12. 2014.)
Postoji osnovana sumnja da su od sredine 2006. do početka 2010. godine u Zagrebu; prvookrivljenik kao direktor jednog trgovačkog društva iz Zagreba, drugookrivljenik kao direktor odjela za rad s klijentima te trećeokrivljenica kao direktorica financija; najprije drugookrivljenik znajući da je četvrtookrivljenik u mogućnosti putem neosnovanih isplata s računa tog trgovačkog društva pribaviti gotovinska sredstva, uputio trećeokrivljenicu da s četvrtookrivljenikom dogovori uvjete i način na koji će im omogućiti isplate za neobavljene usluge.
Nakon što je trećeookrivljenica, za proviziju od 10 posto, dogovorila s četvrtookrivljenikom da će mu dostavljati upute za sastavljanje računa koje će tom trgovačkom društvu izdavati trgovačka društva koja će im on odrediti; a u kojima četvrtookrivljenik stvarno donosi odluke; nakon čega je u ime tri trgovačka društva iz Zagreba u kojima je on stvarno donosio odluke, izrađivao račune kojima je tom trgovačkog društvu zaračunavao usluge koje ta društva nisu nikad obavila.
Sukladno ranijem dogovoru račune koje je sastavljao četvrtookrivljenik su odobravala prva dvojica okrivljenika iako su znali da nema nikakve osnove da ih to trgovačko društvo plati. Nakon toga je četvrtookrivljenik tako uplaćene novčane iznose doznačavao na račune svog trgovačkog društva registriranog u Republici Češkoj, otvorene u Republici Austriji, sastavljao račune u ime svog trgovačkog društva za prethodna tri društva iz Zagreba za fiktivne usluge. Tereti ga se da je tako podizao novčane iznose i prenosio ih u Republiku Hrvatsku i predavao trećeokrivljenici u ukupnom iznosu od 4,576.843,44 kune, dok je za sebe zadržao proviziju u iznosu od 508.538,16 kuna.
Prema ranijem dogovoru s prvom dvojicom okrivljenika, trećeokrivljenica je tijekom gotovo četiri godine isplaćivala dijelove plaće zaposlenicima tog trgovačkog društva u gotovini, ne obračunavajući pritom dužne poreze, te je Poreznoj upravi dostavljala neistinite podatke o isplatama plaća i tako umanjivala poreznu osnovicu, slijedom čega je prvookrivljenik kao direktor, podnosio porezne prijave s tako umanjenim obvezama s osnova više vrsta poreza.
Na opisani način prvo troje okrivljenika se tereti da su prikratili državni proračun i proračun Grada Zagreba i druge jedinice lokalne uprave, za sada točno neutvrđeni iznos, ali svakako veći od 600.000,00 kuna i najmanje u tom iznosu pribavili nepripadnu dobit navedenom trgovačkom društvu. Osnovano se sumnja da je navedeno trgovačko društvo, kao petookrivljeno, odgovorno za pribavljanje imovinske koristi u najmanjem iznosu od 600.000,00 kuna.