Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Donijeto rješenje o provođenju istrage i podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1958. i 1965.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH. (19. 12. 2014.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici neutvrđenog dana početkom listopada 1991. godine; tijekom napada JNA i teritorijalne obrane te srpskih paravojnih formacija na hrvatska sela glinskog područja u sklopu vojne akcije "Kupa"; prvookrivljenik kao komandir II. voda čete Luščani, Odreda TO Banski Grabovac, i drugookrivljenik kao pripadnik navedene jedinice, a nakon što su pripadnici II. voda čete Luščani, Odreda TO Banski Grabovac, ušli u selo Sibić i po zapovjedi prvookrivljenika pretražili kuće i druge objekte u selu u kojima su zatekli civile. Postoji osnovana sumnja da su okupili civile na jednom mjestu, i to civile B. D., T. V., J. V., M. Š. i J. Š., a prvookrivljenik je kao komandir voda zapovjedio drugookrivljeniku i pokojnom R. M. da se zatečeni civili moraju ubiti.
Slijedom zapovijedi prvookrivljenika, drugookrivljenik i pokojni R. M. su pucali iz svog osobnog naoružanja u civile i time na mjestu događaja usmrtili B. D., T. V., J. V. i M. Š., dok je J. Š. preživio.
Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu je podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika iz zakonske osnove članka 123. stavak 1. točka 4. ZKP-a, imajući u vidu da su žrtve bili nenaoružani civili i osobe starije životne dobi koji nisu predstavljali nikakvu prijetnju zbog čega postupanje okrivljenika ukazuje na iznimnu bezobzirnost, agresivnost i bešćutnost u postupanju slijedom čega sve ove činjenice u svom zbiru predstavljaju posebno teške okolnosti počinjenja ovog kaznenog djela.