Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Odgovor na upite novinara

U odnosu na kazneni postupak, poznatiji pod nazivom "Grubori", Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova je u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku i Odjelom za ratne zločine Državnog odvjetništva Republike Hrvatske provelo tijekom 2009. godine kriminalističko istraživanje, koje je rezultiralo podnošenjem kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu protiv više osoba zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. (20. 1. 2014.)

Kako je riječ o teškom kaznenom djelu, prije i tijekom kriminalističkog istraživanja održano je više koordinacijskih sastanaka između Ravnateljstva MUP-a i državnog odvjetništva na kojem su dogovarane smjernice kriminalističkog istraživanja i upravo je tadašnji zamjenik Glavnog ravnatelja policije za kriminalitet Milijan Brkić, sukladno svojim ovlastima, koordinirao policijske aktivnosti kroz kriminalističku taktiku i metodike, posebno vodeći računa da je ranije i sam bio pripadnik specijalne jedinice policije MUP-a, čiji su pripadnici većina svjedoka i osumnjičenici u ovom predmetu i da je inače s njima razgovarao i komunicirao. Uostalom, i danas na glavnoj raspravi pred Županijskim sudom u Zagrebu, je izjavio da je tijekom kriminalističkog istraživanja nastavio komunicirati kao i ranije, što se ukazuje razumnim s obzirom na primijenjene metodike i taktiku kriminalističkog istraživanja.
Stoga, ni tada niti danas, državno odvjetništvo u takvom postupanju nije našlo obilježja kaznenog djela odavanja službene tajne.