Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 36-godišnjakinje zbog prijevare, krivotvorenja isprave i četiri lažna prijavljivanja kaznenog djela

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv hrvatske državljanke (1978.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare iz čl. 236. st. 1. i 2. u svezi čl. 52. Kaznenog zakona, kaznenog djela krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 1. KZ-a i zbog četiri kaznena djela lažnog prijavljivanja kaznenog djela iz čl. 304. st. 1. u vezi s čl. 51. KZ-a sve uz primjenu čl. 51. KZ-a. (21. 3. 2014.)
Optužnicom se okrivljenici stavlja na teret da je od 23. studenog 2011. do kraja studenog 2013. godine u Zagrebu; u nakani da se znatno nepripadno materijalno okoristi; od više osoba s kojima je bila povezana rodbinskim, prijateljskim i poslovnim odnosima, na ime pozajmica zatražila veće novčane iznose, pri čemu im je lažno predočavala da je bogata nasljednica iznosa od 12,000.000,00 eura do kojeg trenutno ne može doći jer se nalazi na računu u Austriji, ili bi im pak lažno predočavala kako novac ulaže u fondove u Austriji, odnosno da radi na određenim projektima koji će joj donijeti značajnu dobit. Ujedno, tereti ju se da je lažno predočavala da želi kupiti stan i otvoriti polikliniku te da je iza pokojnog oca naslijedila veliki novac zbog kojeg je trenutno u sporu s očevim bratom te kako joj prijete otmicom i ubojstvom sina pa joj je stoga potreban novac kako bi to spriječila.
Kada su joj oštećenici povjerovali i ukupno joj na ime pozajmica predali oko 15,000.000,00 kuna i oko 690.000,00 eura, tereti ju se da nekima od tako prevarenih osoba novac nikada nije vratila dok je drugima vratila tek dio primljenog iznosa, čime se nepripadno okoristila za 9,400.000,00 kuna.
Tereti ju se da je u navedenom vremenu pribavila i dva neoriginalna ugovora o zajmu koje je predala jednom od oštećenika kako bi ga održavala u zabludi da će mu pozajmljeni novac vratiti, dok je istovremeno sedmero oštećenika koji su joj pozajmili novac, prijavila policijskim službenicima PU Zagrebačke, neistinito navodeći kako joj oni prijete i čine na njenu štetu kaznena djela iznude, a sve kako im pozajmljeni novac ne bi morala vratiti.
Protiv okrivljenice je ovo državno odvjetništvo zatražilo produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela koji je i određen rješenjem Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.