Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv 44-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1970.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH. (21. 5. 2014.)

Postoji osnovana sumnja da je 44-godišnjak u rujnu 1993. godine tijekom vojne akcije "Džep 93.", u mjestu Lički Čitluk; za vrijeme trajanja oružanog sukoba Hrvatske vojske i srpskih paravojnih formacija na području Republike Hrvatske; kao pripadnik 9. gardijske brigade Hrvatske vojske, nakon što je u podrumu kuće zatekao nepoznatu žensku osobu starije životne dobi, zajedno s V. Š., u nju pucao iz svog osobnog naoružanja te su ju tako usmrtili.
Naime, u kaznenom predmetu protiv okrivljenog V. Š. zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH; u kojem je povodom optužnice ovog državnog odvjetništva pred Županijskim sudom u Zagrebu u tijeku glavna rasprava te je 24. travnja 2014. provedena rekonstrukcija u selu Lički Čitluk na mjestu događaja; 44-godišnjak je kao svjedok izjavio da je on pucao u nepoznatu žensku osobu koja je ubijena prilikom počinjenja ovog kaznenog djela.
S obzirom na takvu izjavu svjedoka, rekonstrukcija je prekinuta i zakazan je nastavak glavne rasprave za 6. svibnja 2014. kada je 44-godišnji svjedok ponovio da je on pucao u tu žensku osobu i pojasnio da je nakon njega u nju pucao i okrivljeni V. Š. Na istoj glavnoj raspravi svoj iskaz je dao i svjedok D. R. koji je potvrdio da je J. M. pucao u žensku osobu. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je potom provelo hitnu istražnu radnju ispitivanja svjedoka, tijekom koje je ispitan drugi svjedok koji je također potvrdio da je 44-godišnjak zajedno s okrivljenim V. Š. pucao u žrtvu.