Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnesena žalba na presudu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kazni

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu na prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je okrivljeni T. M. (1952.) proglašen krivim zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH i osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci. (21. 9. 2016.)

Žalba je podnesena zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Naime, državno odvjetništvo smatra kako je sud pogrešno utvrdio činjenično stanje proglasivši okrivljenika krivim za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na štetu većeg broja oštećenika (počinjeno od 8. listopada do sredine prosinca 1991. godine na području Zagreba i Pakračke poljane) pri čemu je sud ispustio one inkriminacije za koje je smatrao da nije dokazana okrivljenikova kaznena odgovornost jer, navodno, nije dokazano da bi ih počinili pripadnici postrojbi kojima je okrivljenik zapovijedao. Slijedom navedenog, sud je iz činjeničnog opisa kaznenog djela ispustio inkriminacije vezano uz sedam poznatih osoba i ukupno 24 neidentificirane osobe čiji su posmrtni ostaci ekshumirani 8. i 9. srpnja na groblju u mjestu Kukunjevac.
Suprotno mišljenju suda prvoga stupnja, državno odvjetništvo smatra kako je tijekom provedenog postupka dokazano da je okrivljenik kaznenopravno odgovoran i u pogledu ispuštenih inkriminacija odnosno da su i za likvidacije ovih civila odgovorni upravo pripadnici pričuvnih postrojbi MUP-a RH kojima je zapovijedao okrivljeni T. M.

Žalba je podnesena zbog odluke o kazni budući da državno odvjetništvo smatra kako je sud prvoga stupnja precijenio značaj olakotnih okolnosti na strani okrivljenika a nije u dovoljnoj mjeri cijenio utvrđene otegotne okolnosti.